Novice

Dr. Djurić: Celjski klub je športna institucija

26. mar.. 2018
Polne roke dela s pripravo rokometašev Celja Pivovarne Laško na najpomembnejši del sezone nima le trener Branko Tamše, polne roke dela ima tudi zdravniška služba z zdravnikom dr. Sašom Djurićem na čelu.

Moštvu se niste pridružili povsem na začetku sezone, a zdi se, kot da ste del kluba že celo večnost. Kakšen je občutek, biti del Celja Pivovarne Laško?

“Občutek je zelo dober. Počaščen sem, da sem del kluba. Gre za športno institucijo v Sloveniji in širše. Klub, ki uživa ugled v rokometni Evropi. Tako, kot je cilj vsakega dobrega igralca, da bi nekoč oblekel celjski dres, enako velja za trenerje, ki se še kalijo, tudi zdravstveni delavci želimo biti del najboljših in najbolj zdravih projektov, med katere Celje Pivovarna Laško sodi že dolgo.” 

Na eni strani je prihod v klub veselje, na drugi strani odgovornost. Če igralci ob prihodu v Zlatorog rečejo, da je celjski dres težek, nekaj takšnega začuti tudi klubski zdravnik?

“Pričakovanja kluba so visoka, tekme si sledijo kot po tekočem traku, posledično gre za velike obremenitve igralcev. To pomeni ogromno dela za nas, celotno zdravstveno ekipo, ki želimo, da bi bili igralci vsekozi zdravi in na voljo strokovnemu štabu, da lahko glavni trener računa na prav vse fante, ki so se na začetku sezone sooočili z vselej visokimi klubskimi cilji. Število in pogostost tekem narekuje to, da časa za počitek in rehabilitacijo praktično ni, zato smo tu mi, da jim skušamo kar najbolje pomagati, da bi se regenerirali.”

Se strinjate, da je za vas naslov državnega prvaka to, da bi bilo moštvo zdravo od prvega ne priprav do konca zadnje tekme sezone?

“To je cilj. Žal je rokomet grob kontakten šport, v katerem so poškodbe neizbežne.”

V kolikšni meri lahko igralec prepreči poškodbe?

“Da bi se temu maksimalno približali, apeliram na športnike, da naredijo nekaj zase tudi izven trenažnega procesa. Da naredijo, kakšen trening tudi zase. Da razmišljajo o rokometu, tudi, ko niso na treningu oz. tekmi. To je njihova služba, zato je preventiva izjemnega pomena in zato se trudimo, da bi igralce na tem področju ustrezno izobrazili.” 

Kolikšna je tu vloga zdrave prehrane?

“To je izjemno pomembna stvar. Zdrava prehrana, zdrav način življenja, imata svojo vrednost. Predvsem mislim na počitek. Igralec nam lahko ob spoštovanju nekaterih zakonitosti, močno zmanjša obseg dela.”

Kako pa je s pregrehami? So v vrhunskem športu dovoljene?

“Zdrava prehrana in zdrav življenjski slog sta osnova. A po drugi strani v slačilnici ni prepovedano popiti pločevinko piva po naporni tekmi. V Nemčiji zato zaboj piva pripravijo takoj po končani tekmi. Tolikšna mera alkohola namreč blagodejno vpliva na športnika.” 

Je poškodba igralca največji poraz za zdravnika?

“Vsekakor. Ker veš, da tudi iskanje optimalne rešitve, še ne pomeni rešitve za trenerja, za moštvo, ki posameznika zelo pogreša v lovu na vrhunski rezultat. Verjamem, da trenerji v pripravi taktike, iščejo rešitve, tudi kako bi igralca pred rokom vrnili na igrišče. Ravno zaradi tega je medsebojno spoštovanje trenerja in zdravnika izjemnega pomena. V klubu dobro sodelujemo, se izvrstno dopolnjujemo. Vemo, da si igralci pogosto prehitro želijo nazaj na igrišče!” 

Z reprezentanco medaljo že imate, s Celjem Pivovarno Laško naslova še ne. Če bi dali na tehtnico oboje – gre za primerljivo vrednost in težo medalj?

“Vsekakor. Nadvse si želim, da kot zdravnik Celja Pivovarne Laško, skupaj z moštvom pridemo do naslova državnega prvaka. To bi mi pomenilo ogromno in s tem bi se tudi zame kot zdravnika, nadaljevalo zbiranje vrhunskih dosežkov. Če je državni naslov, kot verjetno za prenekaterega igralca, etapni cilj, si želim na srednji rok, da bi v evropskih tekmovanjih, še bolj kazali zobe bogatejšim tekmecem. Nekateri so v letošnji sezoni že občutili, da s Celjem ne gre češenj zobati in verjamem, da bo tekmecem v prihodnje v Zlatorogu samo še težje.”

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov.